Risken för bröstcancer och att vara försiktig (bara på finska)

Rintasyöpä on Suomen yleisin naisten syöpä. Vuosittain löydetään uusia rintasyöpiä 4800, kun seuraavaksi yleisintä syöpätyyppiä vain 1500. Joka kahdeksas nainen sairastuu joskus elämänsä aikana rintasyöpään Suomessa. Samat riskit ovat muuallakin Euroopassa ja erityisesti pohjoismaissa. Jos käy kahden vuoden välein tarkistuksessa on yhdellä käynnillä 1/200 riski että syöpä löytyy (oireettomilla). Mikäli on oireita rintojen alueelta , tilastollinen riski on suurempi.

Suomessa seulonta ulottuu tällä hetkellä 50-69 ikävuosien väliin toisin kuin Ruotsissa, jossa se on 40-74 -vuotiailla kunnan vastuulla. Seulonnat ovat ovat tarjolla kahden vuoden välein. Englannissa on tutkittu yli 10.000 ihmisen tutkimuksissa, että rintasyöpäkuvaukset ja leikkaushoito kannattaa myös yli seulontaiän omaavilla naisilla. Tutkittu ikäryhmä oli 70-90 vuotta. Tutkijat suosittelevat kahden vuoden välein tehtäviä kuvauksia myös tuolle ikäryhmälle.

Syitä rintasyöpään on useita ja sattuma on yksi niistä. Hyvät elintavat yleisesti vähentävät riskiä. Varovaisuuteen kuuluu myös rintojen omaehtoinen tutkiminen, rinnat kannattaa tunnustella itse 1 kuukauden välein, jotta mahdollisesti kasvava rintasyöpä saataisiin hyvissä ajoin kiinni. Tunnustelu on tärkeää vaikkakin yli puolet rintasyövistä eivät ole tunnettavissa tunnustellen, ne näkyvät vain kuvauksissa.

Mammografiakeskus Helsinki tutkii avuksenne rintoja. Teemme rintojen perustutkimukset, ultraäänen ja mammografian, ja niiden lisäksi erikoistutkimukset suurennuskuvat , kaikki näytteenotot ja ns. stereotaktisen biopsian tarvittaessa. Stereotaktinen biopsia tarvitaan erityisesti kalkkikertymänä paljastuvan syövän löytämiseksi. Osa syövistä löytyy vain tällä tavoin. Teemme tarvittavan jatkohoitolähetteen kunnalliseen rintasyövän leikkausyksikköön. Mammografiakeskus on keskittynyt juuri rintojen diagnostiikkaan ja sen henkiökunnalla on yli 10 vuoden kokemus rintasyövän seulonnasta ja kliinisestä rintasyöpäepäilyn tutkimisesta. Mielestämme rintasyöpää olisi hyvä kuvantaen etsiä , kuten Ruotsissa jo tehdäänkin, kaikilta 40 vuotta täyttäneiltä kahden vuoden välein ja kuvantamista tulisi jatkaa hyvinkin yli 80 vuotiaaksi asti.

Tietysti oireet aiheuttavat tarkistustarpeen nopeammin kuin säännöllinen rutiinkuvantaminen. Jos tuntuu kyhmy rinnoissa tai kainaloissa, jos iho punoittaa tai on kuopalla rintojen alueella, jos nännin nipukka vetäytyy uutena muutoksena sisään, jos tulee kirkasta tai veristä eritettä yhdestä täplästä rinnan alueella, jos iho rinnassa menee rikki tai tulehtuu myöhemmällä iällä. Myös pitkittynyt kipu ja oudot tuntemukset rintojen alueella aiheuttavat aikaistetun rintojen tarkistustarpeen.

Varovaisuus hyödyntää kaikkia kun on kyse rintasyövästä. Ainoa tapa olla varovainen on tutkia itse rinnat kuukauden välein ja käydä kontrolleissa (1- vuoden, jos riskitekijöitä) 2 vuoden välein. Esimerkiksi Ruotsissa on seulontaväli 1,5 vuotta ikäluokassa 40-55 vuotta. Tämä sen vuoksi että nuorilla ns. nopeiden syöpien osuus on suurempi ja rintojen tiiviys tekee tutkimisesta haasteellisempaa.

Haluamme tuoda tarjolle mahdollisuuden keskustella riskistä lääkärimme kanssa ja kuvantaa rinnat kun on oireita tai kahden vuoden seuranta on ajankohtainen. Kutsumme sinut tarvittaessa kuvauksiin ja olemme tavoitettavissa kun asia  huolestuttaa.   On hyvä olla varovainen tässä tärkeässä asiassa.

Radiologian erikoislääkäri

Jari Juola

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close