Artikkelit

Stereotaktinen rintabiopsia mahdollistaa näytteenoton pienemmästäkin kohteesta

Stereotaktinen laite mahdollistaa pienimmätkin näytteet uudessa toimipisteessämme Helsingin Mammografiakeskuksessa erinomaisten kulkuyhteyksien varrella.

Stereotaktinen näytteenotto tarkoittaa rintasyöpätutkimuksissa sekä diagnostiikassa näytteenottoa erittäin pienistä muutoksista. Tämänkaltaisia muutoksia ovat esimerkiksi mikrokalkit, syövän esiasteet sekä sellaiset syövät, joita ei voida nähdä luotettavasti ultraäänilaitteella, eivätkä ne ole käsin tunnusteltavissa eli palpoitavissa.

Jos muutos ei erotu ultraäänellä radiologi tarvitsee stereotaktisen tietokoneen avukseen. Pienet mikrokalkkeumat ovat useimmiten hyvänlaatuisia muutoksia, mutta toisinaan ne voivat olla rintasyövän esiasteita tai syöpiä. Rintojen tutkimiseen erikoistunut radiologi arvioi mahdollisen stereotaktisen näytteenoton tarpeen mammografia- ja ultraäänitutkimuksen perusteella.  Ensimmäiset muutokset havaitaan usein mammografiakuvasta, tämän vuoksi lakisääteisten seulontojen 50–69-vuotiaat lisäksi useat asiakkaamme käyvät omatoimisesti ja säännöllisesti mammografiatutkimuksissa jo ennen seulontaikää tai kutsuseulontojen jälkeen.

Stereotaktinen näytteenottomenetelmä on erittäin tarkka, jolla saadaan diagnosoitua rintasyöpä jo varhaisessa vaiheessa. Ajoissa havaituissa rintasyövissä parantumisen ennuste on parempi kuin pidemmälle ennättäneellä rintasyövällä.

Stereotaktinen näytteenotto tehdään asiakkaan ollessaan vatsallaan makuulla ja rinta laitetaan kuvauslaitteeseen pöydässä olevan aukon kautta. Makuuasennon etuna on, että asiakas saa rennomman asennon näytteenoton ajaksi sekä asiakkaalle tulee harvoin huimausta. Rinta on tutkimuksen ajan puristettuna kuvauslaitteessa, näin tutkittavan kohteen sijainti saadaan tarkalleen määriteltyä sekä tutkittava kohde pysyy paikallaan. Rinnan pistoreitti puudutetaan ennen varsinaista näytteenottoa, tämä tekee näytteenotosta miellyttävämpää asiakkaalle.

Helsingin toimipisteessämme tehdään stereotaktisen näytteenoton lisäksi myös mammografia- ja ultraäänitutkimuksia alan ammattilaisten tekemänä. Kerromme mielellämme lisää palveluistamme eri toimipisteissämme sekä radiologeistamme.

Kysy lisää numerosta 0207 289 989.

Jaa tämä artikkeli: