Artiklar

Hoitoon ennen oireita?

Moni meistä suomalaisista hakeutuu lääkärin vastaanotolle vasta oireiden ilmaannuttua. Miksi? Monen sairauden todentuessa vasta tässä vaiheessa, voi sairaus olla jo pidemmälle edennyt.

Meidän tulisi herätellä ajatuksia siitä, että monia sairauksia voi ennalta ehkäistä omilla elämän valinnoilla, niin kuin siitäkin, että osaan sairauksien synnystä emme voi valinnoillamme vaikuttaa. Vaikka elämäntavoillamme emme voi aina sairauteen vaikuttaa, voimme ennalta ehkäistä niiden leviämistä sekä hoitoennustetta. Näistä sairauksista yksi on rintasyöpä. Rintasyövän seulontaa tehdään Suomessa 50-69-vuotiaille naisille, jotta rintasyöpä havaittaisiin aikaisemmin – ennen oireiden ilmaantumista.

Rintasyöpää esiintyy kuitenkin myös seulontaikäluokan ulkopuolella. Esiintyvyys tilastollisesti kasvaa jyrkästi 40. ikävuoden jälkeen. Tämän vuoksi Ruotsissa seulonnat alkavat jo 40-vuotiaille ja Suomessakin suositellaan rintojen kuvauksien aloittamista 40 vuoden iästä eteenpäin pitkälle yli 80- ja jopa 90-vuotiaaksi asti.

Rintoja kannattaa tunnustella ja tarkkailla omaehtoisesti säännöllisesti, jotta huomaat rinnoissa näkyvät ja tuntuvat muutokset. Kaikista muutoksista ei tarvitse olla huolissaan. Kuitenkin yli puolet löydetyistä rintasyövistä ei ole löydettävissä tunnustellen.

Rintojen ultraääntä täydennetään usein rintojen röntgenkuvilla eli mammografialla. Mammografiatutkimukseen tarvitaan lääkärin arvio ja lähete tutkimuksesta aiheutuvan pienen säteilyannoksen vuoksi. Säteilyannosriski on häviävän pieni riski verrattuna syövän löytymisriskiin. Ultraäänen yhteydessä radiologi eli röntgenlääkäri tarvittaessa suosittelee mammografiaa saadakseen täydentävämmän kuvan rintojen hyvinvoinnista.

Ultraäänitutkimuksessa radiologi tutkii rinnat liikuttamalla ultraäänianturia tutkittavan kohteen päällä. Tutkimus kestää 10-15 minuuttia, tutkimukseen ei tarvitse erillistä lääkärin lähetettä (lähetteellä Kela korvaa kuitenkin pienen osan tutkimuksen hinnasta). Rintojen ultraäänitutkimus ei vaadi esivalmisteluita eikä tuota kipua.

Rintojen röntgenkuvauksessa rinta asetellaan kuvauslaitteeseen ja hetken aikaa kone pitää rintaa puristuksessa. Pieni osa tuntee tämän olevan kivuliasta ja epämiellyttävää, mutta kuvaus kestää vain pienen hetken, jonka jälkeen rinta vapautuu puristuksesta. Mammografian ottaa röntgenhoitaja.

Autamme sinua pitämään huolta rintojesi hyvinvoinnista.
Varaa oma aikasi numerosta 020 728 9980.

Dela den här artikeln